Over mij

Mijn missie is het doorbreken van taboe en stigma op mensen met een psychische aandoening.

Waarom is dat mijn missie? Mijn leven had er volstrekt anders uit kunnen zien als ik had geluisterd naar mijn psychiater. In 1995, op mijn 21e kreeg ik een psychose. Mijn psychiater zei dat ik nooit meer kon afstuderen. Ik moest met een wajong uitkering naar een beschermde woonvorming en vrijwilligerswerk doen. Met heel veel doorzetten ben ik afgestudeerd als psycholoog. Ik bouwde een loopbaan op in de afgelopen 20 jaar. Ik werkte als psycholoog, wetenschappelijk onderzoeker en beleidsmedewerker met mensen met een TBS –maatregel, harddrugsverslaving, dak- en thuisloos en chronische psychiatrische problematiek.

Verwijsbriefje

Diezelfde psychiater uit 1995 kwam ik 10 jaar later opnieuw tegen, rond 2007. Inmiddels was hij de baas van de kliniek. Ik wilde met hem een afspraak maken om te kijken wat ik op basis van mijn kennis en werkervaring als psycholoog  en mijn ervaringsdeskundigheid kon bijdragen in zijn kliniek in het werken met jongeren na een psychose. Hij zei dat ik bij zeer hoge uitzondering zijn visitekaartje kreeg. Dat deed hij niet naar ex-patiënten. Die moesten een verwijsbriefje halen voor een gesprek.

We zijn inmiddels 10 jaar verder sinds dit voorval. Ik heb een groot zakelijk netwerk van bestuurders opgebouwd: in de geestelijke gezondheidszorg en bij de overheid. Iedereen weet dat ik een psychische aandoening heb. Bestuurders benaderen mij voor beleidsadvies. Ik ben bij iedereen welkom aan tafel. Ik heb hun directe contactgegevens. Ik hoef geen verwijsbriefje te halen als ik ze wil spreken.

Schaamte

Toch heb ik mij altijd lang geschaamd voor mijn psychische aandoening. Ik vertelde er nooit over. Terwijl mijn ervaring wel goed van pas kwam in het contact met patiënten. Die voelden zich altijd goed begrepen door mij. Maar ik vertelde nooit over mijn ervaring in de psychiatrie. Daar schaamde ik mij voor. En het is not done als hulpverlener.

Openheid

In 2014 durfde ik publiekelijk open te zijn. Mijn ervaringen met stigma werden vertoond in een film op een  congres  georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid. Op dit congres ontmoette ik premier Mark Rutte en minister Edith Schippers. Ook kwam ik op TV bij SBS6 bij ‘Hart van Nederland’.

Ik was vantevoren bloednerveus. Voor het eerst hoogwaardigheidsbekleders ontmoeten én op televisie verschijnen.

Kwetsbaarheid als kracht

Maar op het moment dat de camera aanging stond ik in mijn kracht. Ik was niet meer zenuwachtig en stond hartgrondig mijn visie te verdedigen. Ik geloof namelijk wél dat in ieder een wens,  kracht en talenten schuilt om te willen en kunnen meedoen in de maatschappij zoals in de vorm van werk. Ik geloof niet in opgelegde beperkingen. Ik geloof in motivatie, wilskracht, verlangen en veerkracht. Ik gun het dat iedereen de kansen krijgt om de beste versie van zichzelf te worden om een zinvol leven te leiden. Daar maak ik mij sterk voor met mijn bedrijf.

Hoe ik door openheid in mijn kracht kwam 

Mark Rutte vond het geweldig en gaf mij complimenten hoe ik mijn visie verdedigde.De ontmoeting met de premier was mijn kennismaking met politiek. Ik zag toen dat je ook met politiek en beleid echt een verschil kan maken voor mensen. Ik werkte daarom ook mee aan het congres Mensenwerk van het ministerie van Sociale Zaken in 2015. Een beleidsmedewerker van het UWV nodigde mij daarna  uit voor meedenken over beleid. Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken zag ik een kans om als burger een initiatief in te dienen voor een antistigma campagne. Mijn initiatief is aangenomen.

Hoe openheid mij juist verder bracht dan ik ooit had verwacht

In 2015 was premier Mark Rutte  hoofdredacteur van de Margriet. Hij heeft mij voorgedragen vanwege mijn maatschappelijke inzet voor mensen met een psychische aandoening. Dit alles is de aanloop geweest naar mijn adviesbureau.

In 2016 won ik de ondernemerschallenge 2016 ‘Alleen talent telt’
Ik pitchte binnen de tijdslimiet van 5 minuten mijn businesscase (probleemanalyse, oplossing, uitvoering, verdienmodel en schaalbaarheid) hoe ik 40.000 mensen met een psychische aandoening aan een baan help.
Ik won hiermee een  zakelijk adviesgesprek met ‘Dragons Den’ NPO2 TV-jurylid / financieel expert RTL4 ‘Dubbeltje op zijn kant’/ topzakenvrouw / investeerder Annemarie van Gaal.
Aart van der Gaag, commissaris 100.000 banen VNO-NCW MKB LTO, heeft dit contact via zijn zakelijk netwerk tot stand gebracht.

Inspiratie

Met mijn openheid wil ik laten zien dat je kan goed functioneren met een psychische aandoening. Mijn leven had er heel anders uitgezien als ik de negatieve adviezen had gevolgd. Dan had ik bovenstaande nooit bereikt.