Over mij

Hoe zou jouw leven eruit zien als jij weer stappen durft te zetten die jij nu vermijdt uit schaamte?

Hoe zou het zijn als je kan zeggen:

“Ik heb een psychose gehad. Ik heb daardoor veel meegemaakt wat mij sterk heeft gemaakt. Ik ben trots op wie ik ben. Ik kan volledig mezelf zijn. Ik heb werk dat bij mij past. Ik heb fijne vrienden en familie.”

Jij kan verder komen dan waar jij nu staat


Ondanks dat jij met de nodige teleurstelling hebt meegemaakt, wil jij niet bij de pakken neerzitten. Jij bent iemand die eigen verantwoordelijkheid neemt. Je bent een doorzetter. Je denkt in oplossingen en mogelijkheden

Je bent super gemotiveerd om je te ontworstelen aan je schaamte.

Want jij wil verder komen in het leven.

Het geheim moeten houden dat je een  psychische aandoening hebt, geeft meer stress dan de aandoening zelf. De angst voor mogelijke negatieve reacties en gevolgen is groot.

Jij wil je niet meer door  schaamte voor je psychische aandoening of angst voor wat anderen van je zullen denken tegenhouden.

Het taboe op psychische aandoeningen moet verdwijnen.

citaat: Premier Mark Rutte, Den Haag, 10 september 2014, congres VWS

De helft van de mensen met een psychische aandoening voelt zich gediscrimineerd. Slechts 17% van deze groep heeft een baan terwijl de overgrote meerderheid dolgraag zou willen werken.

Reden voor de Rijksoverheid om een congres hieraan te weiden en beleid te ontwikkelen vanwege de grote maatschappelijke en persoonlijke impact van stigma op psychische aandoeningen.

(Klik hier voor meer cijfers over de maatschappelijke en persoonlijke impact van stigma)

Ik mocht de premier ontmoeten voorafgaand aan dit congres.

Ik vertelde hem over mijn ervaring met vooroordelen vanwege mijn psychische aandoening en herstel na een psychose. Mijn persoonlijke ervaring met een psychose, en de vooroordelen waar ik mee te maken kreeg zijn voor mij redenen waarom ik psycholoog ben geworden.

Mijn leven had er namelijk volstrekt anders uit kunnen zien als ik had geluisterd naar mijn psychiater. In 1995, op mijn 21e kreeg ik een psychose. Mijn psychiater zei dat ik nooit meer kon afstuderen. Ik moest met een wajong uitkering naar een beschermde woonvorming en vrijwilligerswerk doen. Met heel veel doorzetten ben ik afgestudeerd als psycholoog. Ik bouwde een loopbaan op in de afgelopen 20 jaar. Ik werkte als psycholoog, wetenschappelijk onderzoeker en beleidsmedewerker met mensen met een TBS –maatregel, harddrugsverslaving, dak- en thuisloos en chronische psychiatrische problematiek.

Verwijsbriefje

Diezelfde psychiater uit 1995 kwam ik 10 jaar later opnieuw tegen, rond 2007. Inmiddels was hij de baas van de kliniek. Ik wilde met hem een afspraak maken om te kijken wat ik op basis van mijn kennis en werkervaring als psycholoog  en mijn ervaringsdeskundigheid kon bijdragen in zijn kliniek in het werken met jongeren na een psychose. Hij zei dat ik bij zeer hoge uitzondering zijn visitekaartje kreeg. Dat deed hij niet naar ex-patiënten. Die moesten een verwijsbriefje halen voor een gesprek.

We zijn inmiddels meer dan 10 jaar verder sinds dit voorval. Ik heb een groot zakelijk netwerk van bestuurders opgebouwd: in de geestelijke gezondheidszorg en bij de overheid. Iedereen weet dat ik een psychische aandoening heb. Bestuurders benaderen mij voor beleidsadvies. Ik ben bij iedereen welkom aan tafel. Ik heb hun directe contactgegevens. Ik hoef geen verwijsbriefje te halen als ik ze wil spreken.

Schaamte

Toch heb ik mij altijd lang geschaamd voor mijn psychische aandoening. Ik vertelde er nooit over. Terwijl mijn ervaring wel goed van pas kwam in het contact met patiënten. Die voelden zich altijd goed begrepen door mij. Maar ik vertelde nooit over mijn ervaring in de psychiatrie. Daar schaamde ik mij voor. En het is not done als hulpverlener.

Openheid

Ik was bang hoe de premier zou reageren. Het tegendeel bleek.

Premier Mark Rutte was onder de indruk van mijn persoonlijk verhaal, visie en maatschappelijke inzet om mensen met een psychische aandoening te helpen.

Hij opende het congres met mijn verhaal hoe ik mijn psychose overwon om te illustreren hoe belangrijk het is het taboe op psychische aandoeningen te doorbreken.

Premier Mark Rutte opent het congres met mijn persoonlijk verhaal

Ook kwam ik op TV bij SBS6 bij ‘Hart van Nederland’.

Ik was vantevoren bloednerveus. Voor het eerst hoogwaardigheidsbekleders ontmoeten én op televisie verschijnen.

Kwetsbaarheid als kracht

Maar op het moment dat de camera aanging stond ik in mijn kracht. Ik was niet meer zenuwachtig en stond hartgrondig mijn visie te verdedigen. Ik geloof namelijk wél dat in ieder een wens,  kracht en talenten schuilt om te willen en kunnen meedoen in de maatschappij zoals in de vorm van werk. Ik geloof niet in opgelegde beperkingen. Ik geloof in motivatie, wilskracht, verlangen en veerkracht. Ik gun het dat iedereen de kansen krijgt om de beste versie van zichzelf te worden om een zinvol leven te leiden. Daar maak ik mij sterk voor met mijn bedrijf.

Hoe ik door openheid in mijn kracht kwam 

Mark Rutte vond het geweldig en gaf mij complimenten hoe ik mijn visie verdedigde.De ontmoeting met de premier was mijn kennismaking met politiek. Ik zag toen dat je ook met politiek en beleid echt een verschil kan maken voor mensen. Ik werkte daarom ook mee aan het congres Mensenwerk van het ministerie van Sociale Zaken in 2015. Een beleidsmedewerker van het UWV nodigde mij daarna  uit voor meedenken over beleid. Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken zag ik een kans om als burger een initiatief in te dienen voor een antistigma campagne. Mijn initiatief is aangenomen.

Hoe openheid mij juist verder bracht dan ik ooit had verwacht

In 2015 was premier Mark Rutte  hoofdredacteur van de Margriet. Hij heeft mij voorgedragen vanwege mijn maatschappelijke inzet voor mensen met een psychische aandoening. Dit alles is de aanloop geweest naar mijn adviesbureau.

In 2016 won ik de ondernemerschallenge 2016 ‘Alleen talent telt’
Ik pitchte binnen de tijdslimiet van 5 minuten mijn businesscase (probleemanalyse, oplossing, uitvoering, verdienmodel en schaalbaarheid) hoe ik 40.000 mensen met een psychische aandoening aan een baan help.
Ik won hiermee een  zakelijk adviesgesprek met topzakenvrouw / investeerder Annemarie van Gaal. Aart van der Gaag, commissaris 100.000 banen VNO-NCW MKB LTO, heeft dit contact via zijn zakelijk netwerk tot stand gebracht.

Ik ben genomineerd voor de VIVA400 in de categorie Wereldverbeteraars. Ik sprak bij Tedx Amsterdam Women. Ik zat bij de laatste 10 kandidaten voor de functie Minister van Gehandicaptenzaken (KRO-NCRV). Mijn boek ‘Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen’ krijgt mooie aanbevelingen van ervaringsdeskundigen en hulpverleners en aandacht in de landelijke media (BNR Radio, Radio 1, De Volkskrant, Linda.nl, Psychologie Magazine, SBS6 5UUR show, Trouw, RTL Nieuws, Intermediair)

Inspiratie

Met mijn openheid wil ik laten zien dat je kan goed functioneren met een psychische aandoening. Mijn leven had er heel anders uitgezien als ik de negatieve adviezen had gevolgd. Dan had ik bovenstaande nooit bereikt.

Terug naar jou. Stel jezelf de vraag

Hoe zou jouw leven eruit zien als jij je door niets of niemand zou laten weerhouden?

Wat denk je? Wat voel je? Wat durf je dan te doen wat je nu niet durft?

Keuzes kunnen ook verkeerd uitpakken. Daar kun je spijt van krijgen.

Maar: je krijgt het meeste spijt van dingen die je niet hebt gedaan. Zeker als jij je daarbij hebt laten leiden door oordelen of verwachtingen van anderen, of je eigen angsten.

We zijn geneigd ons om op gevaar voor te bereiden. Daardoor zijn we eerder geneigd in falen of mislukken te denken.

Maar het omgekeerde is net zo waar: het kan ook een succes worden!

De vraag is niet: wordt het een mislukking of succes?

De vraag is: ga jij spijt krijgen op je sterfbed als jij nu niet je kans pakt?