Boek

Op 8 maart verschijnt mijn boek ”Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen.” bij Boom Uitgeverij Amsterdam. Een preview van het boek vind je hier.

Je kunt mijn boek alvast hier reserveren.

In de aanloop naar de verschijning van mijn boek zijn twee interviews met mij in de media verschenen waaruit de impact van stigma op psychische aandoeningen blijkt op je leven.

Voor Intermediair sprak ik over mijn ervaringen met betrekking tot solliciteren met een psychische aandoening. Voor RTL4 Nieuws vertelde ik hoe stigma doorwerkt in je liefdesleven.

 

Intermediair_Logo

Werkgevers nemen liever geen mensen aan met psychische problemen 

Ik gaf een interview voor Intermediair ‘Werkgevers nemen liever geen mensen aan met psychische problemen’. Ik geef adviezen waar je op moet letten als je op het werk openheid wil geven.  Het interview staat onderaan bij ‘Boek in de media’.

 

RTL-nieuws-logo-copy 

Geen man wil een vrouw met bipolaire stoornis, dacht Anita. Nu is ze getrouwd. 

Ik vertelde aan RTL Nieuws welke impact een psychische aandoening heeft als je gaat daten en op zoek bent naar een serieuze relatie. Het interview staat onderaan bij ‘Boek in de media’. 

 

” Wie ooit een psychose heeft gehad, wordt nooit meer beter. Dat kan jij niet. Doe maar rustig aan, straks wordt je weer ziek. Je stelt je aan. Ik ben zwak. Ik wil niks met jou te maken hebben. Andere kandidaten passen beter in het profiel. Ik vind je aardig maar ik voel geen klik”.

Zomaar een reeks uitspraken die je te horen kan krijgen als je een psychose of andere psychische aandoening hebt (gehad). Artsen die een sombere prognose stellen. Betutteling. Verwijten van mensen die denken dat jij je klachten faket. Je haalt jezelf naar beneden. Vermijding door mensen. Geen baan krijgen als de werkgever erachter komt dat je een psychische aandoening hebt. Of dates die op je afknappen zodra je eerlijk bent.

Een psychische crisis gaat vroeg of laat uiteindelijk over. Je wordt weer stabiel of je leert met je klachten leven. Maar de vooroordelen blijven en zijn hardnekkig. Moet ik het wel of niet vertellen dat ik een psychische aandoening heb? Heeft iemand daar jou wel bij geholpen hoe om te gaan met vooroordelen op psychische aandoeningen? 

Op 8 maart 2021 verschijnt mijn boek “Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen” bij uitgeverij Boom Amsterdam, Psychologie & Psychiatrie 

Boek solo

In dit boek beschrijf ik wat ik had willen weten toen ik voor het eerst een psychose kreeg. Een psychose is heftig, uiteindelijk gaat die crisis over. Maar: niemand bereidt jou erop voor dat je met vooroordelen te maken kan krijgen. En hoe je sterker uit je crisis kan komen dan je denkt.

Met mijn openheid over mijn ervaringen met drie opnames in de psychiatrie vanwege een psychose, wil ik taboes doorbreken. En laten zien dat je met een psychische aandoening een prima leven kunt leiden. Afstuderen, betaald werk vinden, een relatie: allemaal zaken waarvan ik dacht: gaat mij dit lukken? Het antwoord is ja.

Verlies van werk of je vrienden, straal genegeerd worden, de draad oppakken terwijl je stijf staat van de antipsychotica: ja dat alles heb ik meegemaakt. Niet makkelijke en niet leuk. Misschien herken jij dat ook? Of bij iemand die je kent?  Wat doorslaggevend is, is hoe je ermee omgaat.

Ik ben psycholoog en heb 20 jaar werkervaring in de GGZ. In 2014 koos ik voor openheid over mijn psychische aandoening. Ik geef lezingen, advies en trainingen over dit onderwerp op congressen van de (Rijks)overheid, bedrijfsleven en geestelijke gezondheidszorg.

Ik treed ook op in de media als mediadeskundige. Zie mijn mediaportret via Vaker in de Media (VIDM). Daarnaast ben ik mediadeskundige in ”De koffer van Rick” ( KRO-NCRV). 

Daarom schrijf ik een boek. Het onderwerp gaat ons allemaal aan: 43% van de Nederlandse bevolking krijgt ooit een psychische aandoening. Dus het overkomt jou. Of iemand die je kent.

Reserveer het boek alvast via Bol.com of via Boom Uitgeverij

Boek in de media

Ik gaf een interview voor Intermediair ‘Werkgevers nemen liever geen mensen aan met psychische problemen’. Ik geef adviezen waar je op moet letten als je op het werk openheid wil geven. Je kunt het interview hier lezen.

Voor RTL4 Nieuws vertelde ik hoe stigma doorwerkt als je gaat daten en je op zoek bent naar een serieuze relatie. Je kunt het interview hier lezen.

Reserveer het boek

Je kunt het boek reserveren bij Bol.com of bij Boom Uitgeverij Amsterdam