Hoe help ik cliënten bij omgaan met stigma?

boekrecensie op Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve Therapieën (VGCT) Kennisnet, de website van de VGCT met de meest recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van cognitieve gedragstherapie bedoeld voor professionals in de klinische praktijk

Concluderend is ‘Vertel ik het wel of vertel ik het niet?’ een goed leesbaar, praktisch opgezet boek, dat bovendien recente onderzoeksresultaten bevat. Hubner weet de werking van stigma en zelfstigma goed uit te leggen en illustreert dit met veel voorbeelden. De inbreng van haar eigen afwegingen en de factoren die in haar afweging zwaar wegen, zijn verhelderend en ondersteunen de boodschap die ze met haar boek wil brengen. Een aanrader dus!

Lianne Grisnich-van Dijke, gz-psycholoog en supervisor VGCt.

Mijn boek heeft een vier sterren beoordeling op VGCT Kennisnet.

Klik hier om de boekrecensie van Lianne Grisch-van Dijke te lezen.

Boekrecensie in De pedagoog, het blad van de nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen (NVO)

Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen (NVO)

… Het mooie is dat Hubner beide mogelijkheden, het niet vertellen en het wel vertellen, eerlijk belicht. Ze dringt geen mening op. Ik waardeer de nuchtere schrijfstijl: geen cheesy quotes zoals ‘wees jezelf, dat is altijd goed’. Een psychische aandoening betekent niet automatisch dat je niks kan, maar Hubner maakt het ook niet mooier dan het is.

Speciaal voor hulpverleners is het hoofdstuk Laat dit hoofdstuk aan je hulpverlener lezen. Het boek is beknopt en leest lekker weg, voor je het weet heb je hele boek uit. Wat mij betreft een aanrader. Als pedagogen hebben wij immers allemaal direct of indirect te maken met stigma.

Klik hier om de boekrecensie van Cathy Schrijner verder te lezen.

“De buren zagen dat ik in de war werd weggehaald door de politie. Ik schaam me diep. Wat moet ik straks vertellen tegen ze?

“Ik heb morgen een sollicitatiegesprek. Moet ik het wel of niet vertellen?

“Ik ben er een tijd tussen uit geweest door de opname. Wat zeg ik op school?”.

“Ik heb een leuk iemand ontmoet. Moet ik het wel of niet vertellen?

”Niemand zit op mij te wachten. Ik stel niks voor.”

Als hulpverlener houd je je vak bij en volg je de meest recente diagnostiek- en behandeltechnieken. Maar stel je cliënt vraagt: ’’Ik heb een gat op mijn CV. Wat vertel ik erover?’’ 

Of je cliënt zegt: ‘’Ik zal altijd alleen blijven: wie wil er een partner zonder baan, afgekeurd door het UWV, met een psychische stoornis?’

Wat adviseer je dan?

‘’Niets zeggen’’ is een veelgehoord advies. Maar niet altijd haalbaar. Want door de druk van het verzwijgen raken cliënten gespannen.  Of ze vallen juist uit omdat het niet durven bespreekbaar te maken. Blijven verzwijgen maakt de boel op lange termijn erger.

”Het stigma is erger dan de aandoening”

Op het hebben van een psychische aandoening rust een groot taboe. De impact van het stigma is groot. Mensen hebben minder kans op werk, ze worden uitgesloten. En hebben minder vaak een relatie, hoewel ze dat graag willen.

Veel cliënten geven aan dat ze vaak het stigma en vooroordelen erger vinden dan de aandoening zelf. Mensen kunnen ook vooroordelen verinnerlijken (‘Ik ben zwak’) met als gevolg dat ze niets meer durven ondernemen (‘Niemand wil me, het lukt toch niet’). Het zelfvertrouwen en zelfbeeld is  laag en is er sprake van schaamte of schuldgevoelens. Dit heet zelfstigma.

Toch vormen omgaan met stigma en zelfstigma nog niet een structureel onderdeel van de behandeling.

WORKSHOP

‘’ Verslaving of een psychische aandoening: vertel ik het wel of vertel ik het niet?’’ Leer hoe je in drie stappen een afweging maakt of je het vertelt, aan wie, en hoe je erover vertelt.

Ik ben psycholoog en ervaringsdeskundige. Ik heb ervaring met stigma vanwege mijn  bipolaire stoornis. Ik ken als geen ander de worsteling  ‘’Wel of niet vertellen?’’. Ook ik heb met afwijzing door werkgevers of bij daten te maken gehad en teleurstellingen geïncasseerd. Maar ik heb ook met vallen en opstaan geleerd hoe je open kan zijn om toch de baan te krijgen of die leuke partner te vinden.

Daarom schreef ik het  zelfhulpboek: ‘Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen’. En verzorg ik workshops aan hulpverleners hoe ze hun cliënten bij dit dilemma kunnen ondersteunen.

In deze workshop ga ik interactief aan de slag met het driestappenplan uit mijn  zelfhulpboek ‘’Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen’ (uitgeverij Boom). Ik laat zien hoe je cliënten kan ondersteunen in het omgaan met het dilemma ‘’wel niet vertellen’’.

Resultaten na afloop

Je hebt inzicht in de schaamte en het dilemma waar je client  mee worstelt. Want wist jij dat je cliënten er van overtuigd zijn dat iedereen het aan ze kan zien dat ze een psychische aandoening hebben? Dit is geen ‘verkeerde cognitieve overtuiging’ van hen,  maar het toont aan  hoe diep  angst en schaamte zit.

Je kunt je client helpen om de volgende vragen voor zichzelf beantwoorden:

• Hoe maak ik een afweging van voor- en nadelen of ik het wel of niet vertel?

• Aan wie vertel ik het?

• Hoe vertel ik mijn verhaal?