Boek in de media en recensies

” Wie ooit een psychose heeft gehad, wordt nooit meer beter. Dat kan jij niet. Doe maar rustig aan, straks wordt je weer ziek. Je stelt je aan. Ik ben zwak. Ik wil niks met jou te maken hebben. Andere kandidaten passen beter in het profiel. Ik vind je aardig maar ik voel geen klik”.

Zomaar een reeks uitspraken die je te horen kan krijgen als je een psychose of andere psychische aandoening hebt (gehad). Artsen die een sombere prognose stellen. Betutteling. Verwijten van mensen die denken dat jij je klachten faket. Je haalt jezelf naar beneden. Vermijding door mensen. Geen baan krijgen als de werkgever erachter komt dat je een psychische aandoening hebt. Of dates die op je afknappen zodra je eerlijk bent.

Een psychische crisis gaat vroeg of laat uiteindelijk over. Je wordt weer stabiel of je leert met je klachten leven. Maar de vooroordelen blijven en zijn hardnekkig. Moet ik het wel of niet vertellen dat ik een psychische aandoening heb? Heeft iemand daar jou wel bij geholpen hoe om te gaan met vooroordelen op psychische aandoeningen? 

Zelf heb ik geen problemen ermee dat ik een bipolaire stoornis heb. Maar ik heb wel moeite met de vooroordelen die er heersen op psychische aandoeningen en het stigma.

In de geestelijke gezondheidszorg ligt de aandacht op stabiel worden. Maar je leert niet omgaan met het stigma. En zwijgen kun je een tijd volhouden, maar niet altijd.

Vertel je het wel of vertel je het niet? Hoe vertel je je verhaal? Moet je alles vertellen? Wat vertel je bij solliciteren? Wat vertel je op een date? Of op een feestje?

Daarom schreef ik dit zelfhulpboek. Een boek dat ik zelf graag had willen hebben op de momenten dat ik zelf worstelde met dit dilemma. Dat meer mensen met dit dilemma worstelen blijkt uit de media belangstelling en de recensies van lezers. Mijn interviews en recensies zijn verzameld en voorzien van een korte beschrijving onder ‘Boek in de media en recensies’.

Het boek is te bestellen bij uitgeverij Boom. Klik hier voor de link.
Je kunt mijn boek ook kopen bij je lokale boekhandel.