Boek in de media

Moet ik het wel of niet vertellen bij sollicitaties? Krijg ik die baan dan wel? Of bij daten? Word ik dan niet afgewezen? Wat kan ik als werkgever doen? Deze vraag houdt veel mensen bezig. Hierover word ik regelmatig geïnterviewd in de media.

PERSOONLIJK VERHAAL – Het is vandaag Internationale Dag van de Bipolaire Stemmingsstoornis! Psycholoog Anita Hubner heeft een bipolaire stoornis en schreef een boek met tips en handvatten. Vertel je het wel of vertel je het niet? Dat is een vraag die mensen met een psychische aandoening zichzelf vaak stellen. Want hoe reageert die leuke man of vrouw, als je op je eerste date eerlijk bent? En word je nog wel aangenomen bij die droombaan?

Klik hier om het TV interview voor SBS 5 UURshow te bekijken

STIGMA VAN PSYCHISCHE AANDOENING

Bijna de helft van de Nederlanders krijgt wel een keer te maken met een psychische aandoening. Wat vertel je daar wel en niet over op het werk? En wanneer breng je het ter sprake? Je hoort het in deze BNR Werkverkenners.  Rens de Jong interviewt hoogleraar gezondheid en duurzame inzetbaarheid  aan Tilburg University Evelien Brouwers, psycholoog en schrijver van het boek  ‘Vertel ik het wel of vertel ik het niet’’ Anita Hubner, en directeur medische zaken en bedrijfsarts bij HumanTotalCare Jurriaan Penders.

Klik hier om de uitzending bij BNR Nieuwsradio te beluisteren.

Psychische klachten van medewerkers: Een open gesprek, vertrouwen en een beetje liefde doen wonderen

Maar liefst 43% van de Nederlanders krijgt op enig moment te maken met psychische gezondheidsklachten in de vorm van een depressie, burn-out of dwangstoornis. Het ministerie van VWS doet met de campagne ‘Hey het is oké’ een oproep aan werkgevers om aandacht te hebben voor psychische klachten op de werkvloer. Want hoe ga je als werkgever hier mee om? Britt Breure, directeur HR bij softwarebedrijf AFAS, vertelt hoe zij dit oppakken. Ook psycholoog en ervaringsdeskundige Anita Hubner deelt haar ervaringen.

Klik hier om het artikel in het Financieel Dagblad verder te lezen

Werkgevers nemen niet graag mensen met psychische problemen aan

Hoogopgeleide werknemers die last hebben (gehad) van psychische problemen, komen moeilijk aan een baan op hun eigen niveau. Twee derde van de leidinggevenden durft het niet aan om iemand met een depressie, angststoornis of bipolaire stoornis aan te nemen, zelfs niet als die klachten al lang voorbij zijn. Die ervaring hebben ook jurist Nadya en psycholoog Anita.

 ‘‘Je hebt een bipolaire stoornis, dat is een risico op ziekte-uitval,’ zei mijn leidinggevende. Ze had al meerdere medewerkers thuis zitten met een burn-out. Ik kon gratis blijven werken, maar niet in vaste dienst. Het was een klap in mijn gezicht.’

Klik hier om het artikel in Intermediair verder te lezen.

Vertel ik op mijn werk over mijn depressie?

Wel of niet open zijn over je psychische gezondheid op het werk? De meeste mensen willen het, maar het is niet altijd verstandig.

Zou Elon Musk net zo makkelijk hebben verteld dat hij het syndroom van Asperger heeft, als hij in loondienst was geweest? Of was hij dan zo slim geweest het voor zich te houden? Tech-ondernemer Musk maakte er grappen bij, toen hij zijn autismestoornis half mei onthulde in de Amerikaanse tv-show Saturday Night Live. ‘Ik heb de elektrische auto opnieuw uitgevonden, ik stuur mensen naar Mars in een raket. Dacht je dat ik een normale gozer was?’

Híj kan er open over zijn, met al zijn miljarden, maar voor de meesten van ons is het een heikel punt om op het werk mee te delen met een psychische aandoening te kampen. En dat is logisch, zegt psycholoog Anita Hubner (47), die een bipolaire stoornis heeft en soms manische en soms depressieve periodes had. Al een aantal keer is ze tegen een muur gelopen toen ze het waagde dat aan haar (toekomstige) werkgever te vertellen. 

Klik hier om het artikel verder te lezen.

ZO HELP JE IEMAND DIE ER MENTAAL DOORHEEN ZIT

Wanneer heeft iemand een slechte dag en wanneer zit iemand er mentaal doorheen? Merk jij aan mensen om je heen dat ze niet lekker in hun vel zitten? Dit is wat je kunt doen om te helpen.

Klik hier verder om het artikel op NU.nl te lezen.

PSYCHOLOOG ANITA HUBNER: ‘NIEMAND VERPLICHT JE BIJ EEN SOLLICITATIE TE VERTELLEN DAT JE AUTISME HEBT’

Op Wereld Autisme Dag ontkracht psycholoog Anita Hubner een paar hardnekkige en stereotyperende kenmerken rondom Autisme Spectrum Stoornis (ASS) en andere psychische aandoeningen.

Klik hier om het artikel op Linda.MEIDEN verder te lezen

WAAROM JE VOLGENS DEZE PSYHOLOOG OP MOET PASSEN MET JEZELF DIAGNOSTICEREN VIA TIKTOK:”TOTAAL FOUT”

Tiktokkers delen in in video’s hun ADHD of angststoornis-symptomen. Sommige gebruikers van de app herkennen zich daarin. Maar jezelf (of een ander) diagnosticeren op basis van zo’n video is niet zonder risico. ‘Hier schuilt een gevaar in’, volgens psycholoog Anita Hubner.

Klik hier om het artikel op Linda.MEIDEN verder te lezen.

ZO STEUN JE IEMAND DIE MET MENTALE GEZONDHEIDSKLACHTEN WORSTELT

Is er iemand in je omgeving die worstelt met mentale gezondheid en weet je niet hoe je die persoon kunt steunen? Je bent niet de eerste die zich geen raad weet. Psychologe Anita Hubner geeft advies over hoe je er voor een vriend, vriendin of partner. Klik hier om het artikel op Linda.MEIDEN verder te lezen.

‘Het stigma op psychische problemen is nog steeds een groot probleem’

Dat Meghan niet durfde te praten over haar suïcidaliteit, geeft aan hoe hardnekkig het stigma op psychische klachten is, zegt psycholoog Anita Hubner. Zij schreef een boek over het dilemma: vertel ik het wel of niet?

Lange tijd dacht Anita Hubner dat het in hoofdletters op haar voorhoofd geschreven stond: ik heb een psychose gehad. Dat, hoewel ze hersteld was, mensen tóch aan haar konden zien dat ze niet helemaal ‘normaal’ was. Zelf kreeg ze als twintiger, na haar eerste psychose, van een psychiater te horen dat ze nooit meer kon werken of studeren.

Dat dieptepunt in haar leven markeert ze nu als een belangrijke stap naar herstel: ze besloot niet naar hem te luisteren. Inmiddels is ze psycholoog en ligt deze week haar eerste boek in de schappen, waarmee ze terugslaat: Vertel ik het wel of vertel ik het niet. Het gaat namelijk over stigma’s als: je kunt niet meer werken als je een psychische stoornis hebt.

Klik hier om het artikel in Trouw verder te lezen.

Tegenwoordig heeft iedereen een label maar er is nog steeds een stigma op neurodiversiteit
Het lijkt wel alsof we niets liever doen dan alles wat een beetje anders is direct als stoornis te benoemen, mensen in hokjes te stoppen of labels aan te hangen.
Over persoonlijkheidsstoornissen heerst nog steeds een duidelijk stigma. Mensen met een label kunnen gezien worden als een lastig persoon, omdat de oorzaak niet makkelijk bespreekbaar is en je vaak te maken hebt met onbegrip en onwetendheid. Vertel je het dan wel of vertel je het niet?
In haar boek Vertel ik het wel of vertel ik het niet, legt Anita Hubner  stapsgewijs uit hoe je die vragen voor jezelf kunt beantwoorden en hoe je kunt omgaan met het stigma dat vastzit aan een psychische aandoening. In de nieuwste podcast-aflevering van NPO Radio 1’s jongerencollectief Alicante interviewt verslaggever Shayno Numansen haar.
Klik hier om de uitzending op Radio 1 te beluisteren.

Mensen met langdurige psychotische aandoeningen herstellen opvallend goed, blijkt uit een grote Nederlands studie. Psycholoog én ervaringsdeskundige Anita Hubner kan die positieve conclusie alleen maar onderschrijven. 

Ze kreeg op haar 21ste een psychose, en publiceerde eerder dit jaar een boek over de vele stigma’s die nog steeds rond psychische aandoeningen bestaan.

PSYCHOTISCHE AANDOENINGEN

Het onderzoek werd in april gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The British Journal of Psychiatry, meldde Trouw maandag. De onderzoekers hebben elf jaar lang 2327 patiënten met langdurige psychotische aandoeningen gevolgd op het gebied van symptomatisch, persoonlijk en maatschappelijk herstel. Zo’n veertig procent is na een kortere of lange periode op bijna alle vlakken hersteld. Op geluk scoren ze gemiddeld een 7.

Klik hier om het interview op Linda.nl verder te lezen.

EEN GAT IN JE CV: VERTEL JE OP JE WERK OVER JE PSYCHISCHE AANDOENING? OF ZWIJG JE EROVER?

Nooit over beginnen tijdens een sollicitatie, waarschuwt een hoogleraar rehabilitatie. Juist wél! Want het is extra levenservaring, zegt een psycholoog. Wat zou jij doen?

Klik hier om het artikel verder te lezen op Brandpunt+

GEEN MAN WIL EEN VROUW MET EEN BIPOLAIRE STOORNIS, DACHT ANITA. NU IS ZE GETROUWD.

Stel je voor: je zit in een café met een leuke man tegenover je. Dit kan weleens wat worden, denk je. Maar wordt het ook wat, als je date weet van je psychische aandoening? Anita Hubner (47) is bipolair en heeft twintig jaar gedate. Vorig jaar trouwde ze met haar ware liefde.

Klik hier om het artikel verder te lezen op RTL Nieuws.

MET JOU LUKT HET WEL

Relatie na relatie strandde vanwege de uitdagingen die hun autisme, ADHD of bipolaire stoornis met zich meebracht. Tot ze een liefde vonden die werkt. 3 dubbelportretten.

Lees hieronder het interview dat ik met samen mijn echtgenoot gaf voor Psychologie Magazine