1 op 1 Coaching

Foto Esther van Putten

Hoe zou jouw leven eruit zien als jij weer stappen durft te nemen die jij nu vermijdt uit schaamte vanwege je psychische aandoening?

Hoe zou het zijn als je kan zeggen: “Ik heb een bipolaire stoornis*. Ik heb daardoor veel meegemaakt wat mij sterk heeft gemaakt. Ik ben trots op wie ik ben. Ik kan volledig mezelf zijn. Ik heb werk dat bij mij past. Ik heb fijne vrienden en familie.”

*) In plaats van ‘bipolaire stoornis’ kun je elke diagnose invullen die op jou toepassing is bijvoorbeeld: ADHD, autisme, angststoornis, depressie, borderline persoonlijkheidsstoornis, psychosegevoelig, posttraumatische stressstoornis,  verslaving etc.

Jij kan verder komen dan waar je nu staat

Ondanks dat jij met de nodige teleurstelling hebt meegemaakt, wil jij niet bij de pakken neerzitten. Jij bent iemand die eigen verantwoordelijkheid neemt. Je bent een doorzetter. Je denkt in oplossingen en mogelijkheden

Je bent super gemotiveerd om je te ontworstelen aan je schaamte.

Want jij wil verder komen in het leven.

Het geheim moeten houden dat je een  psychische aandoening hebt, geeft meer stress dan de aandoening zelf. De angst voor mogelijke negatieve reacties en gevolgen is groot.

Jij wil je niet meer door  schaamte voor je psychische aandoening of angst voor wat anderen van je zullen denken tegenhouden.

’Ik schaamde me diep omdat ik een psychische aandoening heb. Daardoor raakte ik sociaal geïsoleerd. Nu zie ik in dat ik supertrots kan zijn en dat ik mij niet hoef te schamen. Ik sta weer midden in het leven.

Je bent op deze pagina over coaching 1 op 1 beland omdat je worstelt met de vraag: moet ik het wel of niet vertellen dat ik een psychische aandoening heb?

Leven met een psychische aandoening krijgen kan moeilijk zijn. In het ergste geval belandt je in een crisis.  Het herstel kan lang duren. Maar eenmaal stabiel, dan krijg je te maken met vooroordelen. Mensen zien je als eng, gevaarlijk of zwak. Dat is hoe mensen doorgaans denken over mensen die een psychose hebben gehad.

Het omgekeerde is echter het geval wat onderzoek en de praktijk laten zien: de meeste mensen met een psychose plegen geen delict en  herstellen goed.

Maar dat weten veel mensen niet.

Van schaamte naar zelfvertrouwen

Je hebt veel ellende, onrecht en teleurstellingen meegemaakt doordat je een psychose heb meegemaakt. Je bent daardoor uit het veld geslagen geweest.

Maar je vervalt niet in een slachtoffer rol. Je neemt verantwoordelijkheid om er boven op te komen.

Jij hebt geen invloed op de reactie hoe anderen op je zullen reageren. Maar jij kan wel bepalen hoe jij daarmee omgaat. Je laat je niet tegenhouden door vooroordelen.’’

Over je psychische aandoening vertellen? NIET doen!

‘’Mijn therapeuten hebben mij aangeraden om altijd te verzwijgen dat ik een psychische aandoening heb. Want dan riskeer je dat mensen van je weglopen. En dat is ook gebleken.’’

Het is een standaardadvies van hulpverleners: niet vertellen. Ondertussen loop jij  gespannen rond met je geheim. Het wordt op den duur zo erg dat het geheimhouden jou meer stress geeft, dan de feitelijke beperkingen van je psychische kwetsbaarheid.

Dat is pas frustrerend: Je bent uit een diep dal gekomen, je bent stabiel, het gaat prima: maar het geheimhouden geeft stress.

Gelukkig kan het anders. Ik laat je zien hoe je per situatie kan kiezen voor de juiste strategie. Dan loop jij niet meer op eieren. Jij hebt de regie terug.

Waarom hulpverleners niet goed raad weten met jouw dilemma

Hulpverleners weten niet zo goed raad met dit dilemma van hun cliënten. Artsen, psychiaters, psychologen en verpleegkundigen zijn op de eerste plaats medisch opgeleid en richten zich op het verkrijgen en behouden van jouw psychische stabiliteit. Ze weten alles over jouw ziektebeeld. Op deze manier ben ik ook destijds opgeleid tot psycholoog.

Maar de combinatie van persoonlijke ervaring met stigma en professionele ervaring als psycholoog maakt dat ik wél goed op jouw vragen kan  aansluiten.

Hoe zou jouw leven eruit zien als jij je door niets of niemand zou laten weerhouden? En al helemaal niet door schaamte voor je psychische aandoening?

Wat denk je? Wat voel je? Wat durf je dan te doen wat je nu niet durft?

Keuzes kunnen ook verkeerd uitpakken. Daar kun je spijt van krijgen.

Maar: je krijgt het meeste spijt van dingen die je niet hebt gedaan. Zeker als jij je daarbij hebt laten leiden door oordelen of verwachtingen van anderen, of je eigen angsten.

We zijn geneigd ons om op gevaar voor te bereiden. Daardoor zijn we eerder geneigd in falen of mislukken te denken.

Maar het omgekeerde is net zo waar: het kan ook een succes worden!

Hoe zou jouw leven eruit zien als jij weer stappen durft te nemen?

Je hebt twee opties

De eerste optie: Je houdt alles bij hetzelfde. Je blijft in dezelfde veilige wereld die jij nu hebt gecreëerd. Niemand kan je kwetsen.

Of ga jij voor optie 2:

Hoe zou jouw leven eruit zien als jij die stappen durft te nemen die jij  nu vermijdt uit schaamte voor je psychische aandoening en angst voor teleurstellingen?

Stel je voor dat je weer durft te solliciteren en de baan van je dromen krijgt? Ja, het kan zijn dat je met vooroordelen te maken krijgt als je solliciteert. Maar er zijn ook werkgevers die jouw wél willen aannemen. Lees mijn verhaal op Intermediair.

Stel je voor dat je een partner vindt die geen moeite heeft met jouw psychiatrisch verleden? Ook ik dacht dat dit niet voor mij was weggelegd. Toch heb ik de liefde van mijn leven ontmoet en ben ik getrouwd.  Lees mijn verhaal op RTL Nieuws.

Jouw leven bestaat toch uit méér dan jouw diagnose?

Getrouwd met de liefde van mijn leven die me onvoorwaardelijk accepteert

Zullen we samenwerken?

Ik werk aan de hand van het stappenplan van mijn boek “Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen”.

Dit doe ik aan de hand van 5 sessies van anderhalf uur. Deze plannen we in gezamenlijk overleg in. Bijvoorbeeld om de twee of drie weken. De ervaring leert dat bij individuele coaching juist de tijd tussen de sessies het meest waardevol is. Want dan ontstaan inzichten. Drie sessies hangen samen met drie stappen uit mijn boek  en deze doen we online (via MS Teams).

De stappen zijn

1. Voor- en nadelen van openheid afwegen

2. Aan wie vertel je het? Hoe leer je negatieve reacties incasseren?

3. Je verhaal op een betekenisvolle manier vertellen

De overige twee sessies zijn inhoudelijk in overleg. We kunnen een aparte sessie aan zelfstigma wijden. Of de twee sessies als follow up inplannen. Bijvoorbeeld: Zijn er situaties geweest met betrekking openheid geven? Hoe is dat gegaan?

Die twee sessies kunnen we  later in de tijd inplannen, bijvoorbeeld twee maanden later. In overleg kunnen we de follow up als wandelsessies doen in Amsterdam (bijvoorbeeld Vondelpark of Amsterdamse Bos). 

Kosten individueel traject voor particulieren

De kosten voor het traject zoals hierboven beschreven bedragen €1095,- voor alle vijf sessies. Dit is inclusief mijn boek met persoonlijke boodschap. De sessies duren 90 minuten waarvan drie online. De inhoud en vorm van de follow up sessies zijn in overleg (bijvoorbeeld twee wandelsessies in Amsterdam).

Kosten individueel traject op kosten van werkgever of B2B

Indien je traject via je werkgever of B2B in rekening kan worden gebracht, geldt een zakelijk tarief. Neem hierover contact met mij op.

In 2023 zijn mijn tarieven vrijgesteld van BTW

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Het allerbelangrijkste in coaching is de klik: Neem contact met me op voor het maken van een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Stel jezelf de vraag: ga ik spijt krijgen op mijn sterfbed als ik nu geen stappen durf te nemen?