Trainingen

Ik ben gecertificeerd trainer in de trainingen Honest, Open, Proud (HOP) en Samen Beslissen (Shared Decision).

HOP richt zich op mensen met een psychische aandoening die worstelen met schaamte voor hun aandoening, en twijfelen of ze wel of niet moeten vertellen dat ze een psychische aandoening hebben.

Samen Beslissen (Shared Decision) richt zich op hulpverleners werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg.

Hieronder licht ik beide trainingen verder toe.

Paul Blokhuis - uitleg HOP training - grote foto
Bij staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS in Den Haag. Ik geef uitleg over de HOP training

 

 

Honest Open Proud (HOP) training

”Moet ik wel of niet vertellen dat ik een psychische aandoening heb? Wat zijn de voor -en nadelen van vertellen of verzwijgen? Hoe vertel ik het?”

Uit schaamte, angst voor afwijzing of negatieve reacties verzwijgen mensen dat ze een psychische aandoening hebben. Maar het geheimhouden levert stress op. Of mensen gaan sociale situaties uit de weg of durven niet te solliciteren.

Kiezen voor openheid is en blijft een persoonlijke keuze. In de HOP training krijgen deelnemers tools aangereikt hoe ze deze afweging kunnen maken. En hoe ze hun verhaal kunnen vertellen. Ook is er aandacht voor zelfstigma: in hoeverre denk jij negatief over jezelf vanwege  je psychische aandoening?

Deze groepstraining (gemiddeld 6-8 deelnemers per groep) verzorg ik incompany aan ggz -instellingen, overheid (bijv. werkzoekenden met psychische aandoeningen bij gemeente, sociale dienst of UWV) en bij  bedrijven aan medewerkers met psychische aandoening.

Ik verzorgde trainingen bij:

RIBW Kwintes, Amersfoort

Roads (dagbesteding en werkbegeleiding) onderdeel van Arkin, Amsterdam

Samen Sterk zonder Stigma, Amersfoort

Ixta Noa, Leeuwarden

Daarnaast heb ik ook internationale ervaring met het verzorgen van de HOP training. In opdracht van Trimbos International werkte ik in Moldavië. 

De HOP training is een wetenschappelijk onderzochte training uit Amerika. Stichting Samen Sterk zonder Stigma heeft de HOP training vertaald en doorontwikkeld voor de Nederlandse situatie.

Voor meer informatie over het verzorgen van een incompany training in jouw organisatie en een offerte op maat kun je vrijblijvend met mij contact opnemen.

Ben je geïnteresseerd in een individueel traject, kijk dan verder bij coaching

 

Samen Beslissen

Zwart wit gesteld: Vroeger besliste de hulpverlener wat goed voor je was. Op basis van zijn wetenschappelijke kennis en werkervaring gaf hij adviezen die je diende op te volgen.

Deze paternalistische houding is niet meer van deze tijd. Onderzoek wijst uit dat een gelijkwaardige grondhouding en samenwerking tussen hulpverlener en cliënt onder andere leiden tot betere therapietrouw en hogere cliënt tevredenheid.

‘Samen Beslissen, dat doe ik toch al?’ denken veel professionals. Toch is de invloed die men in de praktijk geeft aan cliënten minder groot dan men denkt, als cliënten worden bevraagd wat ze merken van  “Samen Beslissen’.

‘Is Samen Beslissen niet oude wijn in nieuwe zakken?’

Nee. Langzamerhand is steeds meer aandacht voor de inzet van ervaringsdeskundigheid in de geestelijke gezondheidszorg en het gebruik van ervaringskennis. Binnen het model van Samen Beslissen erkent men expliciet ervaringsdeskundige kennis als derde bron van kennis, naast wetenschappelijke kennis en praktijk. De boekenkennis en werkervaring van de hulpverlener is net zo waardevol als de eigen kennis en ervaring van de cliënt en ervaringsdeskundige kennis.  Dit betekent een nadrukkelijkere gelijkwaardige positie van de cliënt in de behandelrelatie dan traditioneel het geval is geweest.

Jij als cliënt kent jezelf het beste en kan beslissingen nemen die bij jou passen.

Als psychologe met eigen ervaring in de ggz verzorg ik trainingen vanuit ervaringsdeskundigheid over het Samen Beslissen model.

Als één van vier gevraagde experts  werkte ik mee aan een film over Samen Beslissen  voor het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP).

Lees ook het interview dat ik gaf voor Discura , discussieplatform (onderdeel van: Van Der Hoef en Partners), over professionaliteit en vernieuwing in de (geestelijke) gezondheidszorg.

Wil je dat ik een training kom verzorgen vanuit ervaringsdeskundigheid?

Neem dan contact op met Trimbos Academie via T 030-29 71 172 of  via e-mail academie@trimbos.nl