GGZ-instellingen

Voor medewerkers van ggz-instellingen kan ik twee soorten Masterclasses aanbieden. Een Masterclass gericht op het begeleiden van cliënten in omgaan met stigma.

Of een Masterclass gericht op ggz-medewerkers (psychiaters, psychologen, verpleegkundigen) met eigen ervaring die worstelen met de vraag of ze hun eigen ervaring inzetten op het werk of het willen delen met collega’s.

“De buren zagen dat ik werd weggehaald door de politie. Ik schaam me diep. Wat moet ik straks vertellen tegen ze?

Vaak gaan psychische klachten weer met de juiste begeleiding over. Maar dat geldt niet voor iedereen.

In de ggz ligt na een crisis de focus op stabiel worden. Iemand kan daarna blijvende beperkingen ervaren met een psychische aandoening, er wordt dan ook aandacht gegeven aan herstel in de betekenis van: leren leven met de aandoening.

Maar leren omgaan met stigma, daar is nog niet voldoende aandacht voor. Het gaat dan om vragen als

“Moet ik het wel of niet vertellen bij solliciteren? Wat vertel ik over het gat op mijn CV?”

“Ik ben er een tijd tussen uit geweest door de opname. Wat zeg ik op mijn werk? (of school)”

“Ik heb een leuk iemand ontmoet. Moet ik het wel of niet vertellen?

”Niemand zit op mij te wachten. Ik stel niks voor”

Ongetwijfeld zul je als hulpverlener deze uitspraken herkennen. Maar wat adviseer je? Niks zeggen? Begrijpelijk, je wil je cliënten behoeden voor een teleurstelling.

Maar soms kan dat niet altijd. Of wil de cliënt dit niet.

Hoe kun je je cliënt zodanig begeleiden dat hij of zij een weloverwogen keuze maakt zonder dat jij hem of haar in een richting duwt?

Binnen ggz-instellingen kunnen hulpverleners in een Masterclass leren hoe ze met het driestappenplan uit mijn boek hun cliënten leren met (zelf)stigma om te gaan.

Ik ben zelf hulpverlener met eigen ervaring. Moet ik mijn eigen ervaring wel of niet inzetten in het contact met mijn cliënt? Wat vertel ik wel of niet?

Niemand van mijn collega’s weet van mijn psychische aandoening? Moet ik het wel of niet aan mijn collega’s vertellen? Wat heeft dat voor gevolgen voor mijn loopbaan?

In ggz-instellingen werken tegenwoordig ervaringswerkers. Dit zijn ervaringsdeskundigen die geschoold zijn hoe ze hun eigen ervaring kunnen inzetten in de begeleiding van cliënten.

Ook werken er medewerkers met eigen ervaring in traditionele ggz functies zoals psychiaters, psychologen en verpleegkundigen. Heel lang is het inzetten van eigen ervaring in dergelijke functies beschouwd als onprofessioneel en ‘not-done’. De inzichten hierover beginnen te veranderen.

Tegelijkertijd staan deze professionals voor dilemma’s als ‘word ik dan nog serieus genomen?’, ‘gaan mijn collega’s niet roddelen?’, ‘wat betekent dit voor mijn verdere loopbaan?’.

In een Masterclass speciaal gericht op ggz-medewerkers met eigen ervaring in functies zoals psychiater, psycholoog of verpleegkundige kunnen de voor-en nadelen van openheid worden besproken, aan wie vertel je wat (cliënt versus collega) en hoe vertel je je verhaal?

Neem contact op voor de mogelijkheden.