meer (Neuro) diversiteit & minder ziekteverzuim

Werknemers met een psychische aandoening kampen met het dilemma ”vertel ik het wel of vretl ik het niet?”. Uit angst voor roddels, geen promotiekansen of ontslag zwijgen ze. Maar te lang rondlopen met psychische klachten kan leiden tot langdurig uitval. Wat zijn de voor- en nadelen van openheid geven? Aan wie vertel je het? Hoe vertel je je verhaal? In een Masterclass komen deze aspecten aan de orde.

Binnen het bedrijfsleven komt steeds meer aandacht voor medewerkers met een psychische aandoening. Dit is mede in het kader van het Diversiteit en Inclusiebeleid (D&I) in hun bedrijf. Zie ook de driedelige columnserie die ik schreef op verzoek van  Op naar de 100.000 banen.

‘Op naar de 100.000 banen’ is een overkoepelende wegwijzer die werkgevers ondersteunt om banen voor mensen met een arbeidsbeperking te realiseren. In het Sociaal Akkoord is afgesproken dat werkgevers de komende jaren voor 100.000 extra banen zorgen. Om dit mogelijk te maken, moet er veel gebeuren. Daarom zijn VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland dit project gestart. Hiermee ondersteunen zij werkgevers zodat ze kunnen inzetten op een arbeidsmarkt waarin iedereen zijn of haar talenten en capaciteiten kan benutten.

Masterclass binnen bedrijven

Ik verzorg Masterclasses aan de hand van mijn boek en de HOP training binnen het bedrijfsleven en ggz-instellingen. Aan de orde komt: wat is stigma? wat zijn voor- en nadelen van openheid geven? aan wie vertel je het? hoe vertel je je verhaal?

Een Masterclass wordt op maat gemaakt en kan variëren van 90 minuten tot tussen de 4 uur-8 uur, afhankelijk van het aantal deelnemers, doelgroep, leerdoelen en wensen. De Masterclass kan online via MS Teams of Zoom plaatsvinden of op locatie.

Indien mogelijk werk ik binnen de Masterclass graag samen met een medewerker die zijn of haar persoonlijke verhaal wil delen. Hij of zij krijgt mijn boek, we bereiden de presentatie samen voor aan de hand van het driestappenplan.

Ambassadeur / Train de trainer

Binnen Inclusie- en Diversiteitsbeleid in bedrijven treden werknemers vaak als ambassadeurs op van dit interne netwerk. Ook werknemers met een psychische aandoening kunnen als ambassadeur optreden van dit diversiteitsnetwerk.

Indien gewenst kan ik medewerkers die de Masterclass hebben gevolgd verder opleiden tot ambassadeur of interne HOP trainer in het kader van het interne inclusie- en diversiteitsbeleid. Daarbij ontwikkelen we aangepast trainingsmateriaal passend bij de interne bedrijfscultuur. Op deze manier blijft de kennis in huis over stigma, en kan zich als een olievlek verspreiden.

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.